In AZ Sint-Blasius werd vandaag het innovatieve TOTeM-project (Transmurale Opvolging door TeleMonitoring) voorgesteld. Dankzij minimaal invasieve technieken binnen de colorectale heelkunde kunnen in AZ Sint-Blasius patiënten zeer snel het ziekenhuis verlaten (soms binnen de 24uur). Gespecialiseerde Mederi-zorgverstrekkers volgen hun patiënt daarna gedurende tien dagen thuis op en registreren samen met de patiënt de vitale parameters in de mynexuzhealth app. Zorgcentrale Z-Plus analyseert de resultaten 24/7 en verwittigt bij afwijkingen meteen de chirurg. Zo nodig gaat meteen ook een hulpverlener ter plaatse. Het resultaat? Kwaliteitsvol herstel in de vertrouwde thuisomgeving én gemoedsrust voor de patiënt.
In AZ Sint-Blasius werd vandaag het innovatieve TOTeM-project (Transmurale Opvolging door TeleMonitoring) voorgesteld. Dankzij minimaal invasieve technieken binnen de colorectale heelkunde kunnen in AZ Sint-Blasius patiënten zeer snel het ziekenhuis verlaten (soms binnen de 24uur). Gespecialiseerde Mederi-zorgverstrekkers volgen hun patiënt daarna gedurende tien dagen thuis op en registreren samen met de patiënt de vitale parameters in de mynexuzhealth app. Zorgcentrale Z-Plus analyseert de resultaten 24/7 en verwittigt bij afwijkingen meteen de chirurg. Zo nodig gaat meteen ook een hulpverlener ter plaatse. Het resultaat? Kwaliteitsvol herstel in de vertrouwde thuisomgeving én gemoedsrust voor de patiënt.
AZ Sint-Blasius heeft steeds ingezet op de meest innovatieve en minimaal invasieve technieken binnen de colorectale heelkunde. Dit resulteerde eerder in een doorgedreven ERAS-protocol (Enhanced Recovery After Surgery) waarbij patiënten reeds 3 dagen na een ingreep het ziekenhuis konden verlaten. Sinds de dienst Abdominale Heelkunde als een van de eersten in het Belgische landschap nu ook de operatierobot inzet voor darmingrepen, kunnen patiënten vaak nog sneller het ziekenhuis verlaten, soms zelf binnen de 24 uur na de ingreep.
“Nagenoeg elke patiënt gaat na een heelkundige ingreep het liefst zo snel mogelijk naar huis”, legt thoraco-abdominaal chirurg dr. Filip Vanrykel uit. “Om tegemoet te komen aan die wens en de soms aanwezige onzekerheid bij de patiënt, lanceerden we TOTeM, wat staat voor Transmurale Opvolging door TeleMonitoring. Covid heeft ons nogmaals duidelijk gemaakt dat een ziekenhuis niet altijd de beste plaats is om te revalideren: nergens zo goed als thuis om dit te doen. Uiteraard op voorwaarde dat dit veilig kan. Omdat er tijdens de eerste dagen na een colorectale ingreep bepaalde complicaties kunnen optreden, rolden we een telemonitoringproject uit. We werkten hiervoor samen met Mederi, Z-Plus en nexuzhealth. Voor colorectale heelkunde is dat een primeur in België. De eerste patiënten reageerden alvast ontzettend enthousiast.”
Van preoperatieve vragenlijst tot postoperatieve zorgen
Tekent een patiënt in voor het TOTeM-project, dan komt er nog voor de operatie een opgeleide verpleegkundige aan huis om de patiënt voor te bereiden op de thuismonitoring. “We werken volgens een gevalideerd transmuraal zorgpad”, verduidelijkt Ellen Rossel, verpleegkundig coördinator innovatieve projecten bij Mederi. “De thuisverpleegkundige is het vaste aanspreekpunt van de patiënt. Hij of zij installeert bij het eerste huisbezoek de app mynexuzhealth op een toestel van de patiënt. Na de operatie dient de verpleegkundige dagelijks de nodige zorgen toe en worden de nodige parameters in de app gezamenlijk ingegeven.” Het inzetten van technologie zorgt voor een gestroomlijnde en vooral veilige samenwerking.
Monitoring en doorstroming
De gegevens stromen meteen door naar het elektronisch patiëntendossier, zodat de arts-specialist en huisarts alles kunnen opvolgen. Zorgcentrale Z-Plus monitort 24/7 eventuele afwijkingen vanop afstand via nexuzhealth consult en brengt de behandelende arts-specialist meteen op de hoogte bij een afwijkend resultaat. “In dat geval nemen we eerst contact op met de patiënt zelf om te achterhalen of er niet per ongeluk een afwijkende waarde is ingevuld”, verduidelijkt Julie Wyffels, algemeen manager van Z-Plus. “Is dat niet het geval? Dan nemen we meteen contact op met de behandelende arts en verwijzen we de patiënt door naar het ziekenhuis. Zo schakelen we zeer snel en worden eventuele complicaties in een zeer vroeg stadium behandeld. TOTeM is een mooie erkenning voor de samenwerking tussen het ziekenhuis en de eerste lijn. We werken samen aan geïntegreerde zorg én zetten de patiënt centraal.”
Schaalbaar naar andere diensten
De combinatie van minimaal-invasieve heelkunde en geïntegreerde zorg levert heel wat voordelen voor de patiënt op: een kortere verblijfsduur in het ziekenhuis, een dagelijkse opvolging door gespecialiseerde verpleegkundigen én korte lijnen met de behandelende arts bij eventuele complicaties.
“Dit model is wat ons betreft perfect schaalbaar voor andere pathologieën”, zegt projectcoördinator Tom Imberechts. In de toekomst zal AZ Sint-Blasius ToTeM uitbreiden naar andere medische disciplines en patiëntengroepen, en de samenwerking uitbreiden naar andere partnerorganisaties.
AZ Sint-Blasius is een dynamisch middelgroot ziekenhuis met campussen te Dendermonde en Zele. Het is een centrum van hoogkwalitatieve, innovatieve en persoonsgerichte zorg. Het ziekenhuis kenmerkt zich door het streven naar voortdurende verbetering van de kwaliteit en patiëntveiligheid van de zorg. Binnen de heelkunde is AZ Sint-Blasius een voorloper in het toepassen van minimaal-invasieve technieken en robotgeassisteerde chirurgie. Dr. Filip Vanrykel, coördinator van het TOTeM-project, opereert als thoraco-abdominaal chirurg robotgeassisteerd sinds 2015 en is proctor voor Intuitive (Da Vinci-robot). Samen met dhr. Tom Imberechts mocht hij op 25 mei jl. de prestigieuze Herman Van Loon prijs in ontvangst nemen op de 20 jaar Mederi viering uit de handen van Prof. Dr. D. Ramaekers.
Mederi NV is opgericht in 2003 en sindsdien pionier in het ondersteunen van zelfstandige praktijken thuisverpleging in België. Door het coachen, opleiden, informeren en adviseren van de praktijkverantwoordelijke en diens team, zorgen we voor een hogere kwaliteit van de geleverde patiëntenzorg én het ontlasten van de zorgverleners en de praktijk. Sinds 2013 is Willy Vertongen CEO van Mederi NV. Met hem gaat het 35-koppig team de uitdagingen in de eerstelijnszorg van vandaag aan, met expertise in de groei van een multidisciplinaire aanpak binnen zelfstandige praktijken.
Mederi groepeert meer dan 1.600 zorg- en verpleegkundigen en vertegenwoordigt hen ook in tal van overlegorganen en instanties.
Nexuzhealth is de Vlaamse marktleider in het creëren, implementeren en onderhouden van een gecentraliseerd elektronisch patiëntendossier (EPD). Door de medische gegevens op een transparante en eenduidige manier aan te bieden aan ziekenhuizen, huisartsen, thuisverpleegkundigen én de patiënt wil nexuzhealth met digitale oplossingen bijdragen aan de kwaliteit van de zorg.
Vandaag werken al meer dan 35 Vlaamse ziekenhuizen en zorginstellingen met het EPD. Ook de patiënten vinden de weg naar de mynexuzhealth app, het platform waar elke patiënt van een aangesloten zorginstelling zelf gratis zijn dossier kan raadplegen. Zo’n 1 miljoen patiënten gebruiken het dossier al in hun contacten met hun zorgteam. Via nexuzhealth consult is ook kosteloze inzage mogelijk voor externe zorgverleners. Nexuzhealth werd in 2016 opgericht door UZ Leuven en Europees IT-bedrijf Cegeka en combineert zo de jarenlange ervaring van beide organisaties in ICT en gezondheidszorg met de passie van een scale-up. CEO Gertie Delande staat aan de leiding van de onderneming.
Zorgcentrale Z-Plus maakt zorg op afstand mogelijk. We doen dat o.a. via personenalarmen, telemonitoring en telebegeleiding. Wij garanderen een 24/7 beschikbaarheid van operatoren en bieden snelle interventies door geschoolde en ervaren zorgverleners wanneer nodig. Op vandaag rekenen al meer dan 20.000 personen op onze dienstverlening. Z-Plus is een B2B-organisatie die in 2017 werd opgericht door i-mens, Mederi en Familiehulp.
Copyright 2023.